Nejprve musíte cibulky zbavit slupky. U těch malých je to celkem problém, ale pomůže vám je na chvilku ponořit do horké vody, jde to pak snadno, protože slupka změkne.
Cibulky vložte na pánev s rozehřátým olejem, při střední teplotě je pozvolna opékejte dozlatova. Buďte trpěliví, ať se vám nespálí.
Osolte, opepřete, přidejte snítky tymiánu a posypte třtinovým cukrem.
Když se cukr rozpustí a obalí cibulky, opatrně vlijte ocet. Vzhledem k teplotě pánve bude chvilku prskat, tak dejte pozor. A teď budete cibulky dusit ve vzniklé tekutině. Občas je promíchejte, aby se dusily rovnoměrně.
Zhruba po 5 minutách přilijte cca panáka vody a přiklopte, aby cibulky změkly.
Opět odklopte a nechte tekutinu zredukovat.
Ochutnejte, případně dosolte nebo doslaďte, podle vaší chuti. Pokud jsou cibulky měkké, máte hotovo.
Horké můžete naskládat do sklenek, zalít vzniklou tekutinou, zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru do zchladnutí. Jinak pokud je nechcete uchovat delší dobu, nechte je vychladnout a uchovejte uzavřené v lednici.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Miluje jídlo a vaření. Preferuje poctivou domácí kuchyni z čerstvých surovin, snaží se využít sezónní zeleniny a ovoce ze zahrady, která je jejím dalším koníčkem. V kuchyni není přehnanou zastánkyní moderních trendů. Svůj blog tvoří již od roku 2014 a najdete na něm přes 900 různorodých receptů od předkrmů, polévek, masa, dezertů až po zavařování. Ověřené recepty můžete najít i v její vlastní knize s názvem: "V kuchyni vždy otevřeno“.