Veronika Gruntová
Červená řepa s křenem
Toto je recept na vynikající červenou řepu, která nemá se školní jídelnou nic společného. Červená řepa je jednou z plodin, která se rozhodně vyplatí zavařit i přesto, že si ji sami nevypěstujete. V obchodech ji najdete celoročně stále za zhruba stejně nízkou cenu, a tak si ji můžete zavařit klidně i mimo zahrádkářskou sezónu.
Ingredience
Na 12 sklenic o objemu 0,3l potřebujete:
- ? čerstvého křenu
- červená řepa
- 1,5 l vody
- 400 ml Bzeneckého kvasného lihového octa
- 100 g cukru
- 50 g soli
- 1 lžičku kmínu
Příprava
TIP:
Jak při zavařování ušetřit čas? Rozfázujte si jednotlivé kroky a jděte na přípravu postupně. Jeden den si vyčistěte sklenice a víčka, druhý den předvařte řepu s lákem, a zavařte až třetí den.
- Řepu si nejdříve předvaříme v celku a necháme vychladnout. Je potřeba vybírat přibližně stejně velké kusy, aby se vařila stejně dlouho (asi 45 minut).
- Po uvaření ji necháme vychladnout, klidně si ji takhle můžeme připravit už den předem a nechat v lednici.
- Následně si ve větším hrnci připravíme lák. Do vody nalijeme 8% Bzenecký lihový ocet, přidáme cukr, sůl a kmín (ten klidně můžeme vynechat). Není potřeba, aby se lák vařil, stačí, když se v něm rozpustí krystalky cukru a soli.
- Uvařenou řepu oloupeme, jde to snadno, je ale dobré si vzít rukavice, protože opravdu hodně barví. Nakrájíme na kostky a vkládáme do sklenic asi 2 cm pod okraj. Do každé sklenice dáme také 2 kousky křenu velké asi jako malíček. Zalijeme lákem, je celkem jedno jestli je teplý nebo studený. Naplněné sklenice zavíčkujeme a zavaříme 20 minut na 80°C.
TIP:
Velkou výhodou zavařování je, že přesně víte, co jste do zavařeniny dali, jak jste zeleninu pěstovali, čím ji hnojili. Můžete tedy ovlivnit nejen její chuť, ale i složení. Vyhnete se alergenům a cukru a soli dáte tolik, kolik chcete, klidně vůbec. Divili byste se, kolik sladidel najdete v kupovaných výrobcích. Bzenecký ocet v pokrmech částečně nahrazuje i sůl, proto se pak nemusí už tolik solit.
TIP:
Rozhodně nepodceňujte kvalitu použitého octa v nálevu. Právě on totiž zavařenině dodá tu správnou chuť a vůni. Jako jediný také obsahuje karamel a voňavou bylinku estragon. Nenechte si zkazit celou várku zavařenin jen kvůli troše levného octa.
AUTOR RECEPTU
Její projekt Máma z gruntu je přesně o tom, jak Veronika žije - o životě na vesnici, o zahradničení, zpracování úrody a hlavně o sezónních receptech. Chce svým čtenářům ukázat, že soběstačnost a dovednosti jako je pěstování, zavařování a nakládaní nepatří jen do rukou našich babiček, ale mají své místo jak v moderní gastronomii, tak v běžné kuchyni.