Barbora Říhová

Čokoládový koláč s balsamicem

Kombinace čokolády a balsamica vám možná bude připadat trošku zvláštní, když se ale do přípravy tohoto koláče pustíte, zaručuji vám, že vás příjemně překvapí. 

Bzenecký ocet Balsamico di Modena

Ingredience

  • 200 g kvalitní čokolády (minimálně 40%)
  • 4 lžíce Balsamico di Modena Bzeneckého octa
  • 200 g másla
  • 6 vajec
  • 40 g cukru
  • 40 g kakaa
  • 150 g čerstvých jahod nebo malin

Příprava

Nemusíte se bát, že by se v něm objevila kyselost. Balsamicový ocet chuť čokolády jen podtrhne, zvýrazní a osvěží. Skvěle se v tomto případě hodí i jahody nebo maliny, ale klidně je můžete vynechat.

TIP: Toto těsto můžete použít, pokud se chystáte péct korpus na bezlepkový dort, je totiž zcela bez mouky.

  1. Jako první si připravíme dortovou formu. Na dno vložíme pečicí papír a zacvakneme ho obvodovým kruhem. Okraje potřeme máslem a přilepíme na něj pruhy pečicího papíru. Pokud nemáte klasickou dortovou formu, můžete klidně použít i koláčovou. Korpus jen bude nižší a množství těsta vám vystačí na dvě takovéto formy.
  2. Čokoládu s máslem dáme rozpustit do vodní lázně a dohromady důkladně promícháme, aby se obě suroviny propojily v jednu kompaktní hmotu. Nakonec přidáme balsamicový ocet a opět důkladně promícháme. Čokoládu necháme zchladnout, ale dáváme pozor, aby neztuhla.
  3. Mezitím si rozehřejeme troubu na 165-170 °C.
  4. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem do nadýchané světlé pěny. Následně zašleháme i kakao a velmi pomalu i zchladlou čokoládu. Z bílků vyšleháme pevný sníh a jemně stěrkou vmícháme do žloutkovo-čokoládové směsi.
  5. Připravené těsto nalijeme do formy, naskládáme na něj nakrájené kousky jahod nebo malin a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 20-30 minut (minimálně prvních 15 minut troubu neotevíráme). Po zkoušce špejlí by měla vyjet čistá, ale ne úplně suchá s drobečky těsta. Koláč by měl být uvnitř trošku mazlavý.

Tento čokoládový koláč je vynikající samotný nebo i s ovocem. Skvěle ho doladí ale také šlehačka, kterou můžete dát klidně na celý dort a na ni naskládat ovoce. Výborný je také se zmrzlinou nebo ovocným rozvarem. Na úplně jiný level ho ale dostane krém ganache, ať už na promazání jako klasický dort nebo jen navrch.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu