Redakce
Cuketový kompot
Kompot nemusí být jen z ovoce, můžeme si ho připravit i ze zeleniny.
Ingredience
- 1 kg cukr
- 4 kg cuketa
- 10 kapek pomerančová tresť (ananasová)
- 2 l voda
- celá skořice
- 2 dl Bzeneckého kvasného lihového octa
- 1 ks citron
Příprava
- Cukety, můžeme použít i přerostlé, oloupeme a zbavíme měkkého středu s jádry.
- Dužinu nakrájíme na kostky 2x2cm. Kostky vkládáme do mísy a zalijeme je vodou s Bzeneckým octem. Vše necháme 24 hodin odstát, ale občas směs promícháme, aby horní vrstva neokorala.
- Po odstátí vše přelijeme do hrnce. Přidáme cukr a skořici a vaříme tak dlouho, až cuketa zesklovatí.
- Doba vaření se pohybuje kolem 30 minut. Pak cuketu vyndáme cedníkem, ale roztok dále svaříme asi na 2/3, přičemž do něj přidáme plátky z omytého citronu bez pecek.
- Nakonec do roztoku přidáme podle chuti pomerančovou nebo ananasovou tresť a přecedíme jej.
- Zatím si naskládáme cuketu do sklenic.
- Pak je zalijeme připraveným nálevem, uzavřeme a sterilujeme obvyklým způsobem.
TIP: Stejným způsobem můžeme upravit i dýni.