
Ingredience
House dresing:
- Bzenecký ocet Speciál na saláty s chutí bylinek
- Bílé víno
- Vejce
- Dijonskou hořčici
- Med
- Olivový olej
- Sůl a pepř
Medovo-hořčicový dresing
- Hrubozrnnou hořčici
- Med
- Sůl s pepř
- Bzenecký jablečný ocet
- Kurkumu
- (citron)
Balsamico vinaigrette
- Med
- Olivový olej
- Bzenecký ocet Balsamico di Modena

Příprava
House dresing:
Víno svaříme na polovinu celkového objemu. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku. Žloutek smícháme se lžící dijonské hořčice a vyšleháme metličkou. Do směsi přidáme Speciál na saláty s chutí bylinek. Když máme víno svařené, pomalinku ho postupně přiléváme do žloutků a pokračujeme ve šlehání. Aby byl dresink hustší, přidáme trošku medu a olivového oleje. Na závěr osolíme a opepříme. Před podáváním dresink zachladíme v lednici, kde vydrží minimálně 2 týdny.
Medovo-hořčicový dresing
V míse smícháme dvě lžíce hrubozrnné hořčice, 2 lžíce medu, osolíme, opepříme a přidáme i jablečný ocet. Pro zjemnění chuti můžeme použít trošku citronové šťávy nebo kůry. Na závěr do směsi vmícháme i trošku kurkumy, pro jemnou žlutou barvu. Tento dresink se výborně hodí třeba ke kuřecím paličkám, řízečkům nebo i klasicky do salátu.
Balsamico vinaigrette
V míse smícháme dvě lžíce medu, dvě lžíce oleje, a stejné množství octa Balsamico di Modena. Osolíme, opepříme, zamícháme a máme hotovo!
TIP ŠÉFKUCHAŘE: Všechny dressingy si můžete připravit do malých skleniček a nechat v lednici. Máte je tak vždy po ruce, ať už k masu nebo třeba do salátů. Vydrží vám takhle minimálně dva týdny.


AUTOR RECEPTU
Pracoval vedle kuchařů, kteří se pyšní michelinskou hvězdou, při vaření a servisu jídel nakoukl do světa bohatých, slavných a důležitých v několika zemích světa. Teď provozuje restauraci a zábavné kurzy vaření v ostravském Food Atelieru.