Omáčka Cumberland je sladkokyselá studená omáčka, která se nejčastěji podává k různým druhům paštik, terin nebo vánoční pečené šunce. Velmi chutná je ale i v kombinaci se sýry. Játrová terina připravená na způsob pečené paštiky, tvoří společně s omáčkou Cumberland dokonalý sváteční pokrm, hodný i vánočního stolu.
Z pomeranče vymačkáme šťávu a škrabkou oškrábeme kúru. Dáváme pozor, abychom neškrábali bílou část, ta je hořká. Kůru nakrájíme na malé kousky. Všechny ingredience dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Pozvolna povaříme, ochutíme balsamicem a špetkou zázvoru (obojího podle chuti).
Pokud máme omáčkou dobře rozvařenou, můžeme ji nechat tak, jak je. Pokud ne, rozmixujeme ji. Správná konzistence by měla být lehce tekutější, my v ní máme ale rádi přiznané i kousky ovoce.
Až omáčka vychladne, uložíme ji do lednice a podáváme studenou. V lednici takto vydrží asi týden.
Játrová terina
Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli najemno a společně orestujeme. Pak přidáme očištěná játra, nakrájený česnek, sůl, pepř a tymián a dále restujeme, až dokud játra nebudou hotová. Dáváme ale pozor, abychom je nepřetáhli, ještě se budou péct.
Po vychladnutí játra i s výpekem rozmixujeme. Přidáme k nim na malé kostičky nakrájený bůček, smetanu i vejce a dobře promícháme.
Formu, ve které budeme terinu péct vyložíme plátky slaniny, na kterou navrstvíme játrovou hmotu. Přikryjeme opět slaninou a celou formu s paštikou následně vložíme do hlubšího pekáče, do kterého nalijeme vodu tak, aby dosahovala asi do poloviny formy. Terinu nakonec ještě přikryjeme z vrchu alobalem.
Takto připravenou terinu pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi hodinu a půl. Hotovou ji můžete podávat i teplou, ale správně by se nejdříve měla nechat vychladit v ledničce. Studená se také lépe krájí. Podáváme společně s omáčkou cumberland.
Terinu můžete péct jak v běžné obdélníkové chlebíčkové formě, ale klidně také v jakékoliv jiné, hlubší zapékací nádobě.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.