Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.
Barbora Říhová
Balsamikový kaviár není nic jiného než balsamicový ocet ve formě želé. I tak si ale lze trochu pohrát s chutí. Octům sluší ovocné tóny a nejinak je tomu i u balsamikového želé. Moc dobré je do něj přidat např. jahodovou, malinovou nebo borůvkovou šťávu nebo sirup. Hodí se i pomerančová šťáva nebo třeba třtinový cukr. Na toto množství cca 2 – 4 lžičky cukru či 25 – 50 ml šťávy.
Svařené balsamiko se kape do vychlazeného oleje. Ideální je na to vyšší sklenice a jakékoliv kapátko, stříkačka, pipeta.., ale při troše šikovnosti postačí i obyčejná vidlička nebo lžička. Olej musí být opravdu důkladně vychlazený, jinak se při kapání nestihne z octa utvořit kulička a ten se rozplizne a slije. Olej dejte chladit buď na 30 minut do mrazáku nebo alespoň na den do spodní části ledničky (ve spodní časti je nejchladněji).
Balsamikový kaviár je hlavně na efekt a dá se použít všude tam, kde se dá použít balsamiko v klasické tekuté formě. Lze jím ozdobit takřka jakékoliv finger foods, polévky, zeleninové saláty a hodí se i k ovoci – hlavně s jahodami, malinami či borůvkami, je to příjemná kombinace, nebojte se tedy ozdobit balsamikovým kaviárem ani dezert.
Náročnost: snadné
Čas: do 1 h
Pokud balsamikový kaviár nespotřebujete hned, uchovejte jej v lednici.
Pár tipů, do kterých jídel balsamikový kaviár použít:
Salát Caprese
Jednohubky se sušenou šunkou a hruškou
Košíčky s plísňovým sýrem a ovocem
Salát s jahodami
Plněná vejce
Jakákoliv krémová polévka Jahodové (borůvkové, malinové, hroznové, citrusové..) dezerty - např. Pavlova s jahodami, waffle s jahodami, lívanečky.
Doboru chuť!
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947