Bistro 32

Letní burgery s trhaným masem

Když se udělá pěkně a na chalupu přijedou kamarádi, burgery na grilu jsou jistota, která nikdy nezklame. Ale co když zrovna moc pěkně není? Potom přijde čas na burgery s trhaným masem na které vlastně gril vůbec nepotřebujete.

Bzenecký ocet vinný červený

Ingredience

  • 1,5 kg vepřové plece (můžete použít i krkovičku)

Pasta na marinování masa:

  • 1 lžíce červené papriky
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička chilli
  • 0,5 lžičky sušeného tymiánu
  • 3 stroužky drceného česneku
  • 3 lžíce medu
  • 60 ml červeného vinného bzeneckého octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • + do každého burgeru list salátu

Na salát:

  • 100 g kysaného zelí (váha už vymačkaného)
  • 50 g jemně strouhané mrkve
  • 1 lžíce smetanového křenu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • černý pepř
  • 1 hrst jemně posekané hladkolisté petrželky

Příprava

Trhané maso se dost často připravuje v pomalém hrnci. Ten nemám. Mám pec a v ní 2 trouby. A když se s citem topí, nikdo by takovou pec za pomalý hrnec nevyměnil. Ale i v obyčejné troubě tohle maso upečete, nebojte. 🙂

Tento recept bude na pečené maso, naložené ve směsi koření a bzeneckého vinného octa.

Protože na pomalu pečené maso je ideální použít větší kousek masa (malý by se mohl při tak dlouhém pečení vysušit) tak možná vám část masa zůstane. Já vždy natrhám všechno a potom zbytek po částech zabalených v potravinové fólii zamrazím. Když maso vyndáte, necháte rozmrazit a na pánvi prohřejete, můžete s ním znovu naplnit burger nebo třeba tortillu a nebo i „obyčejný“ chleba. Přidáte sýr, rajče, cibulku…dáte zapéct a boží večeře je raz dva.

Maso přes noc marinuji ve formě, ve které se maso i peče. Je ve tvaru biskupského chlebíčku, ale je skleněná. Najděte si formu, kterou maso co nejlépe vyplní, ať není na suchu a spíš se napůl dusí a napůl peče než ho dát na velký pekáč nebo plech.

Zelný salát v burgerech je ve stylu Coleslaw. Akorát z kysaného zelí a je v něm křen. Ten používám ze skleničky. Nejradši smetanový. Křenu se nám na zahradě nedaří a kupovaný po nastrouhání hrozně rychle ztratí svou pálivost tak proto ( = pokud máte vlastní, dejte určitě vlastní).

Maso:

  1. Všechny ingredience na marinovací pastu promícháme. Maso směsí rovnoměrně potřeme, uložíme do nádoby, zakryjeme alobalem a přes noc uložíme do lednice (marinování 8 hodin).
  2. Druhý den maso vyndáme a necháme dojít do pokojové teploty. Vložíme do trouby vyhřáté na 130-150°C a necháme zakryté péct 8 hodin. Občas maso zkontrolujeme a případně můžeme otočit nebo přelít šťávou.
  3. Upečené a měkoučké maso vyndáme z pekáčku a s pomocí 2 vidliček natrháme. Výpek z masa necháme vychladnout a sebereme tuk. Šťávu poté smícháme s trhaným masem.

Salát:

Vymačkané sterilované zelí pokrájíme na menší kousky. Dáme do misky a přidáme jemně strouhanou mrkev, lžíci (smetanového) křenu, 2 lžíce majonézy, olej, sůl, pepř a petrželku.

Dokončení:

Housky rozřízneme a na řezné straně opečeme. Do každé dáme list salátu, maso a navrch zelný salát. Přiklopíme druhou půlkou housky.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Založit si blog byl jeden z mých snů. Ze začátku měl fungovat hlavně jako kuchařka pro mě a moje kamarády, kde bude všechno pěkně pohromadě sepsáno a nafoceno. Do té doby to totiž vypadalo asi takhle: jeden sešit se spoustou heslovitě popsaných papírků a v počítači stovky fotek různých jídel, která jsem kdy uvařila. Samozřejmě ve všem strašný zmatek. Nejsem kuchař, nejsem ani fotograf. Přes to všechno mě hrozně moc baví vařit, fotit a sepisovat recepty na svůj blog, který je mým velkým koníčkem a kde najdete recepty z naší domácí kuchyně.

Více jejích receptů

Bistro 32

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu