Jakmile začnou na jaře rašit první bylinky, tělo se přirozeně hlásí o jejich čerstvou chuť plnou zdraví prospěšných látek. Připravte si salát z malých lístků jarních bylinek (listu a květu pampelišky, list řebříčku obecného, popelec, květ sedmikrásky a klidně i další jedlé bylinky).
Naši předkové si tento salát připravovali hlavně v dubnu a květnu – právě od května, máje, název májíčkový. Pochutnat si na něm můžete však celoročně. Vždy však pouze malé listy, které obsahují nejvíce zdraví podporujících látek.
Bylinky v misce omyjte a natrhejte na malé kousky.
V malé mističce smíchejte tekuté ingredience (ocet, olej a med) a smíchejte je s bylinkami.
Osolte, najemno nakrájejte cibuli a salát důkladně promíchejte. Na závěr můžete ozdobit jedlými květy pampelišek a sedmikrásek.
Salát se výborně hodí ke grilovanému masu i k pečivu. Hořkou chuť pampeliškových listů chutně doplní sladkost medu i výrazná chuť balzamikového octa Balsamico di Modena nebo jeho krémová podoba Balsamico crema.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.