Češka z Česka

Májíčkový salát

Jakmile začnou na jaře rašit první bylinky, tělo se přirozeně hlásí o jejich čerstvou chuť plnou zdraví prospěšných látek. Připravte si salát z malých lístků jarních bylinek (listu a květu pampelišky, list řebříčku obecného, popelec, květ sedmikrásky a klidně i další jedlé bylinky). 

Bzenecký ocet Balsamico di Modena

Ingredience

Na 4 porce:

  • 6 hrstí mladých pampeliškových listů, květů pampelišek a sedmikrásek, popence, listu řebříčku
  • 2 lžíce balzamikového octa Bzenecký ocet Balsamico di Modena 
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička medu
  • 1/2 menší cibule
  • špetka soli

Příprava

Naši předkové si tento salát připravovali hlavně v dubnu a květnu – právě od května, máje, název májíčkový. Pochutnat si na něm můžete však celoročně. Vždy však pouze malé listy, které obsahují nejvíce zdraví podporujících látek.

  1. Bylinky v misce omyjte a natrhejte na malé kousky.
  2. V malé mističce smíchejte tekuté ingredience (ocet, olej a med) a smíchejte je s bylinkami.
  3. Osolte, najemno nakrájejte cibuli a salát důkladně promíchejte. Na závěr můžete ozdobit jedlými květy pampelišek a sedmikrásek.

Salát se výborně hodí ke grilovanému masu i k pečivu. Hořkou chuť pampeliškových listů chutně doplní sladkost medu i výrazná chuť balzamikového octa Balsamico di Modena nebo jeho krémová podoba Balsamico crema.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.

Více jejích receptů

Češka z Česka

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu