Barbora Říhová

Mini pavlova s jahodami, bazalkovým cukrem a balzamikem

Lehoučký letní dezert plný jahod, je báječný už sám o sobě, ale finální doladění balzamiko krémem a bazalkovým cukrem mu dodá tu správnou tečku. Korpusy na pavlovu si klidně připravte i pár dní předem a pak už stačí jen naplnit a nazdobit.

Bzenecký ocet vinný bílý

Ingredience

Korpus

  • 120 g bílků (cca 3 středně velké) pokojové teploty
  • 150 g krupicového nebo třtinového cukru
  • 2 lžičky vinného octa
  • 1 lžíce lyofilizovaných jahod rozmixovaných na prach

Krém

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 400 g creme fraiche
  • 1 lžíce lyofilizovaných jahod rozmixovaných na prach

Bazalkový cukr

  • 1 velká hrst bazalky
  • 3 - 4 lžíce krupicového či třtinového cukru

Balzamikový krém

  • Krémové balzamiko
  • Javorový sirup

Na ozdobu

  • Čerstvé jahody
  • Lyofilizované jahody rozmixované
  • Čerstvé bylinky
  • Jedlé květy

Příprava

  • Náročnost: středně obtížné
  • Čas: cca 30 min + pečení
  • Počet porcí: 10 - 15 (dle velikosti) 

Bazalkový cukr

Lístky bazalky s cukrem podrťte v hmoždíři, můžete i mixnout, ale v hmoždíři to jde výborně a cukr bude mít pořád stejnou strukturu.

Balzamikový krém

Krémové balzamiko rozmíchejte s javorovým sirupem v poměru podle vaší chutě, já dávám na tři díly balzamika 1 díl javorového sirupu.

Korpus

Troubu si předehřejte na 200°C. Bílky vyšlehejte do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehejte cukr. Šlehejte dokud se cukr nerozpustí a nevznikne vám pevný sníh. Do pevného sněhu zašlehejte ještě ocet a jemně vmíchemte prach z lyo jahod (můžete klidně rozmixovat jen na hrubo, ať tam jsou jahody trochu poznat, je to celkem jedno). Na plech vyložený pečícím papírem naneste kolečka sněhu buď jen lžící nebo jako já, cukrářským sáčkem se zdobičkou. Kolečka si můžete na druhou stranu papíru i předkreslit. Nyní teplotu v troubě snižte na 150°C a vložte plech se sněhovými kolečky. Pečte 1,5 h. Během pečení troubu neotvírejte!! Po upečení nechte vychladnout v troubě, nebo alespoň 15 – 20 min v troubě, než plech vyndáte.

Krém

Smetanu ušlehejte a postupně do ní vmíchejte crme fraiche a nakonec prach z lyofilizovaných jahod. Stejně jako u korpusu, nemusí být prach úplně na jemno, klidně nechte kousky jahod přiznané.

Kompletace

Na sněhové kolečko dejte libovolné množství krému, ozdobte jahodami, polijte lehce balzamikovým krémem, posypte bazalkovým cukrem a podle libosti dozdobte jedlými květy, bylinkami.. Před podáváním nechte cca 3 – 4 hodinky rozležet, pokud ale chcete korpus křupavý, podávejte hned po nazdobení.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více receptů autora

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu