Pamatujete si ještě ten řepný salát ze školní jídelny? Tímhle receptem jsme se s tím traumatem vyrovnali. V Honzově provedení je neuvěřitelně chutná a během nadcházející řepné sezóny byste tuhle variantu rozhodně měli zkusit.
Řepu omyjeme a rozkrojíme na čtvrtiny, potom vložíme do zapékací misky, osolíme, pokapeme olivovým olejem a javorovým sirupem. Pečeme přikryté alobalem na 170 st. 1,5h. Potom odklopíme a necháme vychladit na pokojovou teplotu.
Řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Zbylý výpek smícháme s dijonskou hořčicí, octem a dosolíme. Smícháme s řepou a marinujeme. Podle chutí osolíme nebo přidáme i ocet.
Šalotku rozkrojíme na čtvrtiny a smícháme se solí, cukrem, olejem a octem. Promícháme a přemístíme do vhodné nádoby k vaření v mikrovlnce. Doba vaření je cca 1,5 minuty na plný výkon.
Potom necháme vychladit a dochutíme, je lepší, aby šalotka byla spíše kyselá, řepa bude mít totiž sladký charakter. Nakrájíme na menší kousky.
Fetu nakrájíme na kostičky a můžeme servírovat. Vše naklademe na talíř a nahoru přidáme natrhanou mátu a nastrouhneme citrónovou kůrou.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Oh My Chef spolu tvoří Edita a Honza. Honza je šéfkuchař, který vaří i doma, Edita je foodie s občasnými sklony ke grafomanii. Oh My Chef je vhledem do naší domácí kuchyně a zároveň také naším prvním společným projektem (čtěte: pokud náš vztah vydrží tohle, tak už zvládneme cokoliv).