Češka z Česka

Polévka z červené řepy

Červená řepa je ideální zelenina do chladných dnů. Zapomeňte na školní jídelnu. Byla by škoda jí nedát ještě šanci. Výborná je vařená v kombinaci s ořechy, sýrem s modrou plísní,  jako sladké řepánky, ale také jako hlavní surovina v polévce, kde ji zakysaná smetana krásné zjemní a balzamikový ocet vytáhne chuť.

Červená řepa barví, tak buďte při jejím krájení a strouhání opatrní. Z rukou jde ale jednoduše smýt, nemusíte se bát, že je budete mít červené dlouho.

Bzenecký ocet Balsamico di Modena

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks červené cibule
  • 6 ks postejně velké řepy
  • 400 ml rajčatového protlaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • Bzenecký ocet Balsamico di Modena
  • Čerstvě mletý pepř
  • Tymián
  • Sůl

Příprava

  1. V hrnci na rozpáleném oleji osmažíme cibuli. K ní přidáme oloupanou a na hrubém struhadle nastrouhanou červenou řepu. Necháme asi 10 minut projít varem, průběžně promícháme.
  2. Do hrnce přilijeme rajčatový protlak, vývar, sůl a pepř. Vařím asi 10 min.
  3. Přidáme prolisovaný česnek a polévku tyčovým mixérem rozmixujeme. Ochutíme čerstvým tymiánem podle chuti, případně dosolíme, dopepříme a přidáme balzamikový ocet podle chuti.
  4. Na talíři servírujeme se zakysanou smetanou, tymiánem a kapkami balzamikového octa.

Můj tip: Pokud připravujete polévku jako pohoštění v období dušiček/Halloween, udělejte pomocí špejle ze zakysané smetany pavučinu nebo třeba strašidelný obličej. 

Dobrou chuť!


Autor receptu

Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.

Více jejích receptů

Češka z Česka

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu