Červená řepa je ideální zelenina do chladných dnů. Zapomeňte na školní jídelnu. Byla by škoda jí nedát ještě šanci. Výborná je vařená v kombinaci s ořechy, sýrem s modrou plísní, jako sladké řepánky, ale také jako hlavní surovina v polévce, kde ji zakysaná smetana krásné zjemní a balzamikový ocet vytáhne chuť.
Červená řepa barví, tak buďte při jejím krájení a strouhání opatrní. Z rukou jde ale jednoduše smýt, nemusíte se bát, že je budete mít červené dlouho.
V hrnci na rozpáleném oleji osmažíme cibuli. K ní přidáme oloupanou a na hrubém struhadle nastrouhanou červenou řepu. Necháme asi 10 minut projít varem, průběžně promícháme.
Do hrnce přilijeme rajčatový protlak, vývar, sůl a pepř. Vařím asi 10 min.
Přidáme prolisovaný česnek a polévku tyčovým mixérem rozmixujeme. Ochutíme čerstvým tymiánem podle chuti, případně dosolíme, dopepříme a přidáme balzamikový ocet podle chuti.
Na talíři servírujeme se zakysanou smetanou, tymiánem a kapkami balzamikového octa.
Můj tip: Pokud připravujete polévku jako pohoštění v období dušiček/Halloween, udělejte pomocí špejle ze zakysané smetany pavučinu nebo třeba strašidelný obličej.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.