Barbora Říhová

Polévka z pečených rajčat a paprik

Sezónní slaďoučká rajčata plná chuti, šťavnaté červené papriky, vývar a trochu koření. Tohle je nejen další způsob co s úrodou, ale i rychlá, snadná a lahodná polévka, v které se odráží léto.

Bzenecký ocet Balsamico di Modena

Ingredience

Na 4 porce:

  • 600 g rajčat
  • 4 dlouhé špičaté červené papriky (příp. 3 kapie)
  • 600 ml - 1 l vývaru
  • 1 - 2 lžíce balzamiko octa
  • 1 - 2 lžičky červeného vinného octa
  • tymián nebo oregano - čerstvé nebo sušené
  • 1 cibule
  • lžíce másla + oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

K podávání:

  • opečené proužky papriky
  • krutony
  • čerstvé bylinky nebo plátky mozzarelly, která je v polévce dokonalá

Příprava

Náročnost: snadné

Čas: do 1 h

Rajčata i papriky je možné samozřejmě i jen uvařit ve vývaru, ale pečením se jejich chuť dokonale zvýrazní. Při pečení se rovnou i ochutí, krom bylinek přidejte i Bzenecký balzamikový ocet a do již rozmixované polévky trochu červeného vinného octa, ten můžete vynechat, pokud máte málo sladká rajčata. V takovém případě můžete přidat i trošku třtinového cukru. 

  1. Troubu předehřejte na 200°C.
  2. Rajčata rozkrojte na polovinu a do pekáčku vyloženého pečícím papírem je naskládejte řeznou stranou nahoru. Z paprik odstraňte stonky a semínka a překrojte je na půlky či třetinky, papriky naopak dávejte do pekáčku slupkou nahoru.
  3. Rajčata a papriky zakápněte olejem, balzamikovým octem, osolte, opepřete a poklaďte čerstvé bylinky či posypte sušenými. Dejte péct na 30 - 40 min, dokud papriky nezačnou trochu černat a nezměknou.
  4. Mezitím si cibuli nakrájejte nadrobno a na lžíci másla a oleje ji pozvolna restujte, až zkaramelizuje. Pokud je třeba, podlévejte lžící vody. Aby cibule karamelizovala a nesmažila se, chce to dělat ji na nižším nebo středním plamenu a trochu déle.
  5. Až budou rajčata a papriky upečené, z obojího stáhněte slupku, jestli jsou dostatečně pečené, půjde to velmi snadno.
  6. Oloupaná rajčata, papriky a šťávu z pekáčku přendejte ke zkaramelizované cibuli, rozmixujte na jemné pyré, zalijte vývarem a pár minut povařte. Dle chuti přidejte červený vinný ocet nebo třtinový cukr. Pokud je třeba, ještě dolaďte solí a pepřem.

TIP: K této polévce se báječně hodí mozzarella, kterou buď jen natrhejte nebo nakrájejte na plátky a dejte do horké polévky, kde se trochu rozpustí. Namísto tymiánu/oregana může být i bazalka. Pokud chcete polévku pikantní, nebojte se přidat chilli.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu