Bára Navrátilová
Quiche se špenátem, slaninou a parmazánem
Tradiční slaný koláč quiche s křehkým a vláčným těstem, které se díky jablečnému octu rozplývá na jazyku. Nejlepší je s typickou náplní ze špenátu, slaniny a parmazánu. Překvapí vaši návštěvu jak nádhernou vůní, tak sytostí a chutí.
Ingredience
Na těsto:
- 125 g másla
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžíci Bzeneckého jablečného octa
- 1/2 lžičky soli
Na náplň:
- 200 g slaniny
- 100 g parmazánu
- 300 g špenátu
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 90 g smetanového sýra
- 80 ml plnotučného mléka
- 3 vejce
- 30 g másla
Příprava
- Z připravených ingrediencí vypracujeme rukama těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň hodinu uležet. Mezitím si připravíme náplň.
- Nakrájenou cibuli, česnek a slaninu osmahneme na pánvi a přidáme baby špenát, který necháme spařit.
- V míse smícháme smetanový sýr, vejce, máslo a parmazán. Do této směsi přidáme slaninu a špenát z pánve a zamícháme.
- Těsto vyndáme z lednice, vyválíme, vložíme do vymazané formy a na několika místech propíchneme vidličkou. Pečeme na 200 stupňů asi 10 minut. Po upečení těsto necháme vychladnout, naplníme směsí, zasypeme sýrem a dáme znovu péct na 180 stupňů asi 35 minut.
Dobrou chuť!