Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.

Barbora Říhová
foodblogerka
Barbora Říhová
Slaninová marmeláda zní možná trochu bizarně, ale zdání klame. Na jednu stranu je to veliká „prasárnička“, ale na tu druhou je to ohromná delikatesa, ve které se dokonale snoubí chuť opečené slaninky se sladkou zlatavou cibulkou. Jemnou pikantnost této dobrotě dodává česnek a celé to nakopává ocet, a to hned dvakrát, jablečný a balsamiko. A to je vše! Minimum surovin, ale maximum chuti. A protože těch ingrediencí je tak málo, je třeba si dát záležet na kvalitě každé z nich.
*Pokud nechcete přidávat balsamiko, dejte o to více jablečného octa
Dobrou chuť!
TIPY:
Slaninu můžete zvolit jak plátkovou, tak vcelku. Pokud chcete mít slaninu více přiznanou, zvolte drobné kostičky z celého kousku. Pokud chcete mít jemnější a kompaktnější konzistenci, zvolte jemně pokrájenou plátkovou slaninu. Cibuli lze dát jakoukoliv, nejlépe ale karamelizuje žlutá cibule. Javorový sirup dodá typickou chuť, doporučuji ho nevynechávat, ale případně se dá zaměnit za med.
Na fotce vidíte dva druhy džemu. Tmavší – kdy je přidaná černá káva, tmavý hnědý cukr, slanina je opečena do křupava a cibule úplně zkaramelizovaná (jako na cibulačku např.), konzistence je pak jako poctivá povidla. Světlejší – bez kávy, se světlým cukrem, slanina je jen lehce opečená a cibule zkaramelizovaná jen do světle hnědé, konzistence je míň lepkavá, ne tolik „povidlová“.
Slaninový džem se dá i krásně obměnit, např. jablky nebo broskvemi. Ovoce pokrájejte na drobné kostičky a přidejte k cibuli, až zesklovatí, než přidáte česnek.
Hotový džem dejte do čistých (ideálně i vyvařených) a suchých skleniček a skladujte v lednici.
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947