Autor receptu
Jmenuji se Gabriela, přátelé mi říkají Gábi a tyto dvě hlavní myšlenky nejvíce vystihují můj blog s recepty, který píšu už víc jak 7 let. Je to takové moje čtvrté dítě a už dávno to není jen o receptech pro děti.
Gabriela Bartošovská
Slaný koláč je skvělá alternativa jednohubek či chlebíčků, kterou můžete nabídnout návštěvě. Skvěle totiž chutná nejen teplý, ale i zastudena.
Na těsto:
Na náplň:
Mouku si odvážíme do mísy a přidáme k ní sůl, máslo nakrájené na kostky a vlažnou vodu. Jestliže máte robot, můžete ho nechat hnětat cca 4 minuty. Pokud ne, těsto zpracujeme ručně rovnou na pomoučeném vále. Propracováváme ho tak dlouho, dokud nemáme kompaktní kouli těsta, kterou následně rozválíme na kruh o velikosti formy (plus připočítáme okraje).
Rozválené těsto opatrně přesuneme do vymazané a vysypané formy. Na několika místech ho propícháme vidličkou a přikryjeme pečicím papírem, na který nasypeme sušený hrách nebo fazole a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 15 minut.
Během pečení těsta si připravíme náplň. Červenou cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Pár kapek olivového oleje rozpálíme na pánvi a orestujeme na něm řepu. Trošku opepříme, přidáme rozmarýn a zakápneme vinným octem. Na pánvi promícháme a ocet necháme vyvařit. Po chvíli přidáme třtinový cukr, necháme jím řepu obalit a stáhneme z plotny.
Po upečení vyndáme formu s těstem z trouby, vysypeme fazole, které si klidně necháme na další pečení. Odstraníme pečicí papír a na těsto rozvrstvíme řepu, kterou nakonec posypeme nakrájenou nivou a vložíme zpět do trouby na dalších 20 minut.
Koláč chutná skvěle i zastudena, dokonce se tak i lépe krájí, takže ho můžete využít třeba jako silvestrovské pohoštění.
Dobrou chuť!
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic