Gabriela Bartošovská

Slaný koláč s červenou řepou a nivou

Slaný koláč je skvělá alternativa jednohubek či chlebíčků, kterou můžete nabídnout návštěvě. Skvěle totiž chutná nejen teplý, ale i zastudena. 

Bzenecký ocet vinný červený

Ingredience

Na těsto: 

  • 150 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 50 ml vlažné vodymáslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na náplň:

  • 350 g červené řepy
  • pár kapek olivového oleje
  • 2 lžíce Bzeneckého červeného vinného octa 
  • 2 čajové lžičky třtinového cukru
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 180 g nivy

Příprava

Mouku si odvážíme do mísy a přidáme k ní sůl, máslo nakrájené na kostky a vlažnou vodu. Jestliže máte robot, můžete ho nechat hnětat cca 4 minuty. Pokud ne, těsto zpracujeme ručně rovnou na pomoučeném vále. Propracováváme ho tak dlouho, dokud nemáme kompaktní kouli těsta, kterou následně rozválíme na kruh o velikosti formy (plus připočítáme okraje). 

Rozválené těsto opatrně přesuneme do vymazané a vysypané formy. Na několika místech ho propícháme vidličkou a přikryjeme pečicím papírem, na který nasypeme sušený hrách nebo fazole a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 15 minut.

Během pečení těsta si připravíme náplň. Červenou cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Pár kapek olivového oleje rozpálíme na pánvi a orestujeme na něm řepu. Trošku opepříme, přidáme rozmarýn a zakápneme vinným octem. Na pánvi promícháme a ocet necháme vyvařit. Po chvíli přidáme třtinový cukr, necháme jím řepu obalit a stáhneme z plotny. 

Po upečení vyndáme formu s těstem z trouby, vysypeme fazole, které si klidně necháme na další pečení. Odstraníme pečicí papír a na těsto rozvrstvíme řepu, kterou nakonec posypeme nakrájenou nivou a vložíme zpět do trouby na dalších 20 minut. 

Koláč chutná skvěle i zastudena, dokonce se tak i lépe krájí, takže ho můžete využít třeba jako silvestrovské pohoštění. 

Dobrou chuť! 


Autor receptu

Jmenuji se Gabriela, přátelé mi říkají Gábi a tyto dvě hlavní myšlenky nejvíce vystihují můj blog s recepty, který píšu už víc jak 7 let. Je to takové moje čtvrté dítě a už dávno to není jen o receptech pro děti.

Více jejích receptů

Gabriela Bartošovská

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu