Snažíme se u nás doma držet toho, že jednou týdně má být na stole ryba. Někdy jsou to těstoviny s tuňákem z konzervy, často pstruh (toho miluje Tonička a těší mě, že jí ani nevadí obírat kosti), losos, pražma, treska, candát. Ryby nakupujeme v Lidlu a jsme tam s nimi moc spokojení. Občas tam najdeme i krásné steaky z tuňáka a to jsou u nás pak hody.
Dnes jsem k tuňákovi přidala zelený chřest. Ten kupuji také v Lidlu a je to Český chřest. Vše jsem dochutila bzeneckými octy, se kterými mám dlouhodobou spolupráci a jsem za to velice ráda, protože už se bez nich v kuchyni neobjedu. Jednoduchý oběd hotový za pár minut a přitom máte na talíři ty nejlahodnější suroviny. Uvařit brambory trvá v našem dnešním tipu na oběd nejdéle. Zelený chřest i tuňák stráví na pánvičce jen pár minut. Dlouhé tepelné zpracování jim totiž neprospívá, naopak škodí. Takže opět moje oblíbené “vaření pro zaměstnané matky”. Fakt jednou sepíšu kuchařku.
Steaky z tuňáka osolte a opepřete z obou stran.
Ze zeleného chřestu odřízněte kousek oschlých stonků zespodu.
Na pánvičce si rozehřejte máslo a dejte do něj zelený chřest.
Osolte, opepřete a zalijte 1 lžicí balzamikového octa.
Opatrně na pánvičce opékejte, lehce otáčejte chřestem. Stačí 3 až 4 minuty.
Poté dejte na rozpálenou grilovací pánev steaky z tuňáka.
Z každé strany grilujte minutu, maximálně minutu a půl.
Maso uvnitř musí zůstat šťavnaté a tuňákovi stačí opravu málo, aby byl celý propečený, což není ideální.
Podávejte společně, chřest ještě navíc přelitý krémovým balzamikem.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Blog Bohyně kuchyně odstartoval v roce 2012. Přináší inspiraci na každodenní vaření, slavnostní obědy, vymazlené dezerty, ale i tipy kde se dobře najíst a kam cestovat. Najdete na něm všechno k tomu, abyste se staly bohyněmi ve své vlastní kuchyni. Za octovými inspiracemi stojí jedna z duší blogu, Alena Kolaříková.