Příprava
Příprava: 15 min
Od prvního pokusu uplynulo pár let a za tu dobu jsem recept postupně ladila tak, abych docílila co nejlepší chuti. Paradoxně mě ale nikdy nenapadlo vyzkoušet jiný druh octu, než je ten klasický kvasný. Až teď, díky spolupráci s Bzeneckým octem, jsem se na použití octů zaměřila víc a objevila jsem Ameriku. Respektive to, že s červeným vinným octem je tady to řepové zelí přesně tam, kde ho chci mít! Zelí z řepy je celkově sladší, takže není potřeba přidávat moc cukru/medu. Díky tomu, že je červený vinný ocet jemnější (je 6% oproti 8% kvasnému), tak jsem tentokrát dala skutečně jen 1 lžíci cukru a myslím si, že ani ta tam nemusela být.
- Řepu okrájíme, umyjeme a nastrouháme nebo rozmixujeme na jemné nudličky v mixéru.
- Hrnec rozpálíme a na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidáme všechnu řepu a zalijeme vodou, aby byla zhruba do 3/4 ponořená. Osolíme, lehce okmínujeme, přidáme med/třtinový cukr a ocet. (Množství máte podle naší chuti – jestli máte radši kyselejší zelí, klidně si přidejte víc octu)
- Průběžně mícháme a necháme uvařit doměkka.
K čemu se toto zelí hodí? K pečenému vepřovému masu, pečenému kuřeti, jen tak k vařenému bramboru, nokům…
Dobrou chuť!