

Rady a tipy
V čem je domácí zavařenina lepší, než ta z obchodu
Kečup, kompot, přesnídávka, marmeláda nebo třeba okurky. Taky v obchodě pátráte po složení a luštíte mikroskopické nápisy na etiketách? Jestli nebude lepší udělat si svoje vlastní zavařeniny doma. Veronika Gruntová vám poradí jak na to, je totiž zkušená pěstitelka a hospodyně, která vede projekt Máma z gruntu.
- Znáte složení – opravdu víte, co ve sklenici je. Například u domácího kečupu přesně víte, kolik jste použili rajčat nebo cukru. V kupovaném kečupu tvoří většinu hmoty jablka. Nebo přesnídávka? V té kupované je spousta jablek, troška jahod a hromada cukru. Do té domácí můžete dát klidně hromadu jahod, trochu jablek a cukr žádný.
- Cukru a soli dáte tolik, kolik chcete – a klidně ani ťuk. Divili byste se, kolik cukru, sladidel nebo soli najdete v kupovaných výrobcích. Komu by se ale chtělo zkoumat složení a poměr všech surovin v kupovaných marmeládách? U domácích to naštěstí není třeba. Přesně víte, co jste do ní dali – kolik a jakého koření, kolik cukru nebo soli, jaké ovoce a zeleninu nebo kolik vody.
- Žádné alergeny – jestli má někdo z rodiny na něco alergii, víte asi dobře, jak je těžké pohlídat složení všech jídel. U domácích zavařenin si můžete dát dobrý pozor na to, co přidáváte. Neobsahuje navíc průmyslová dochucovadla ani skryté alergeny.
- Znáte původ plodin – jestli máte vlastní zahrádku, víte moc dobře, čím jste hnojili, stříkali, jaká odrůda na záhonku vyrostla. U známého farmáře se můžete na všechno doptat, a navíc podpoříte lokální české pěstitele.
- Jedinečná chuť – sto lidí – sto chutí. Někdo má rád okurky pálivější, někdo sladší, někdo má rád marmelády s vůní bylinek, někdo zase pesto, jaké v obchodě neseženete. Vliv na chuť mají i jedinečné ingredience. Například u Bzeneckého lihového octu jsou to kromě tradiční letité receptury i jedinečný karamel s voňavým estragonem, kteří tradiční chuť nálevu, na kterou jste zvyklí, výrazně ovlivňují. Zavařování má své velké kouzlo, které vám otevře svět milionů chutí.
- Cena – ať už máte svoje vlastní ovoce a zeleninu nebo je nakupujete u pěstitelů, cena bude vždy nižší, než byste za výrobek stejné kvality kdy zaplatili v obchodě.
- Rodinné poklady – jsou zavařeniny, které v obchodě prostě neseženete. Cenné specialitky a recepty, které se předávají z generace na generaci, nikdo další vyrobit neumí.
- Šetříte čas i práci – u sebe samé jsem si všimla, že mnohem častěji sahám do spíže než abych vyrážela do obchodu. Vařím z toho, co máme doma a dokonce i mimo sezónu mám kvalitní ovoce a zeleninu po ruce. Šetřím čas i námahu.
Porce podle vás – ne každý stihne sníst velkou sklenici okurek nebo marmelády. U vlastních zavařenin si můžete vyrobit porce, které se budou hodit na vaření i na jídlo. - Rodinná záležitost – děti přirozeně baví pomáhat na zahradě i v kuchyni tak, jak to děláme my velcí. Když je zapojíte do zavařování, lépe pochopí sezónnost potravin, ocení chuť domácích zavařenin a budou je jíst mnohem raději.
A můj tip, kam pro recepty? Zajděte se inspirovat do magazínu o vaření s octem www.milujemeocet.cz. Jsou od babiček a českých food bloggerek, od zavařování, přes nakládání až po dochucování při vaření – marinády, maso, omáčky a dipy, polévky, saláty či těstoviny. Určitě si vyberete i Vy. Tak hurá do zavařování!
Vaše Veronika Gruntová, máma z gruntu