Redakce
Cibulové chutney
Cibulové chutney (čatní) je skvělé do burgeru nebo například ke grilování. Pojďme si ho společně připravit!
Ingredience
- 100 ml červené víno
- 3 lžíce Balsamico ocet z Modeny
- 150 - 200 g hnědý třtinový cukr
- 2 ks chilli paprička
- 50 ml Bzenecký vinný ocet z červeného vína
- 1 lžička čerstvý zázvor
- 750 g červená cibule
Příprava
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka.
- Oloupaný zázvor nastrouháme a očištěnou chilli papričku drobně nasekáme.
- Na oleji orestujeme za stálého míchání cibuli a papričky do tmavě zlatova.
- Pak vmícháme strouhaný zázvor, vše podlijeme vínem a ochutíme balzamikovým a vinným octem, a taky cukrem. Směs osolíme, opepříme a zvolna vaříme za občasného míchání tak dlouho, dokud nezhoustne.
- Vlažné chutney přendáme do předem sterilované sklenice a uzavřeme.
- Cibulové chutney skladujeme v chladu, kde vydrží alespoň měsíc.
- Cibulové chutney podáváme jako přílohu k masům, ale samozřejmě najde uplatnění i při přípravě dalších pokrmů - jako jsou slané omelety se slaninou, toasty se sýrem. Výborně chutná i v nejrůznějších pomazánkách.