Barbora Říhová

Rajčata pečená v oleji s burratou a toastem

Pečená rajčata jsou vynikající jako předkrm, svačinka nebo lehká večeře. Jejich servírování může mít několik podob. Na toustu s našlehaným sýrem (např. fetou), s těstovinami, ale lze je výborně použít i jako základ na rajčatovou polévku.

Bzenecký ocet Balsamico di Modena

Ingredience

  • 300 g malých rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • olej
  • 2 lžíce Bzeneckého octa Balsamico di Modena
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • sýr burrata nebo stracciatella
  • toast, opečný chléb nebo bagetka

Příprava

TIP: Rajčata pečte zcela ponořená v oleji, vznikne vám dokonale dochucený olej, který můžete později využít například do salátů, těstovin nebo na vaření. 

  1. Rajčata si rozkrájíme na poloviny a naskládáme do menšího pekáče, osolíme a opepříme. Přidáme stroužky česneku a vše zalijeme balsamicem a olejem. Oleje můžeme dát jen pár lžic nebo tolik, aby se rajčata ponořila a vznikl nám ochucený olej.
  2. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 -25 minut, dokud nezačnou chytat barvu. Necháme vychladnout.
  3. Na opečené pečivo rozložíme burratu nebo stracciatellu a na to pečená rajčátka. Dozdobit můžeme třeba krémovým Balsamico crema, posypat solí (např. vločkovou).

TIP: Když při opékání pečivo potřete rajčatovým olejem z pečení, získá ještě intenzivnější a lepší chuť. 


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu