Barbora Říhová

Ratatouille

Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, který můžeme připravit třemi způsoby – tradičně nakrájíme všechnu zeleninu na kostičky, promícháme a uvaříme či upečeme, nebo novější způsob, kdy se zelenina nakrájí na plátky a do pekáčku nebo formy se pravidelně naskládá, do kruhu nebo rovně. Ale ať už připravíte ratatouille jakýmkoliv způsobem, vždy bude skvělá!

Bzenecký ocet Balsamico di Modena

Bzenecký ocet vinný červený

Ingredience

  • 6 větších rajčat
  • 1 menší až střední lilek
  • 1 cuketa
  • 1 červená cibule
  • 1 silnostěná žlutá nebo červená paprika (nebo klidně obě)

Na omáčku:

  • 400 g drcených rajčat v plechovce
  • 1 menší červená cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce červeného vinného octu a balzamika (nebo jen balzamika, dle chuti)
  • tymián a rozmarýn (může být i oregano) – cca po 2 snítkách čerstvých nebo po 1 lžičce sušených
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na dokončení:

Příprava

  1. Nejprve si připravíme omáčku. Na jemno nakrájíme cibuli a orestujeme do zlatova, přidáme jemně nakrájený česnek, restujeme cca minutu a poté přidáme drcená rajčata, plechovku vypláchneme trochou vody a podlijeme tím rajčata. Přidáme bylinky a necháme krátce povařit. Omáčku dle chuti osolíme, opepříme a případně i trochu osladíme, pokud nám to bude připadat moc kyselá.
  2. Zeleninu nakrájíme na kostičky nebo plátky, podle toho, jaký způsob si zvolíte.
  3. Omáčku necháme vychladnout a dáme na dno formy nebo pekáčku (příp. ji rozdělíme do několika menších formiček). Na omáčku dáme promíchanou zeleninovou směs na kostičky nebo naskládáme plátky zeleniny.
  4. Nakonec v případě plátků zeleniny smícháme lžíci oleje s lžící balzamika a trochou soli. Touto směsí a zeleninu potřeme. V případě zeleniny na kostičky dáme tak 1 – 2 lžíce balzamika a sůl k zelenině, kterou následně promícháme ještě než ji navrstvíme na omáčku.
  5. Ratatouille pečeme v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 20 – 30 minut, dokud nám zelenina nezměkne a nezezlátne. Můžete ji připravit i v hrnci na sporáku, pokud ji uděláme tradičnějším způsobem.
  6. Ratatouille podáváme s čerstvým pečivem, třeba křupavou francouzskou bagetou, ale můžeme využít i jako náplň tortil / palačinek nebo příloha, ideálně ke (grilovanému) masu.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu