Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, který můžeme připravit třemi způsoby – tradičně nakrájíme všechnu zeleninu na kostičky, promícháme a uvaříme či upečeme, nebo novější způsob, kdy se zelenina nakrájí na plátky a do pekáčku nebo formy se pravidelně naskládá, do kruhu nebo rovně. Ale ať už připravíte ratatouille jakýmkoliv způsobem, vždy bude skvělá!
Nejprve si připravíme omáčku. Na jemno nakrájíme cibuli a orestujeme do zlatova, přidáme jemně nakrájený česnek, restujeme cca minutu a poté přidáme drcená rajčata, plechovku vypláchneme trochou vody a podlijeme tím rajčata. Přidáme bylinky a necháme krátce povařit. Omáčku dle chuti osolíme, opepříme a případně i trochu osladíme, pokud nám to bude připadat moc kyselá.
Zeleninu nakrájíme na kostičky nebo plátky, podle toho, jaký způsob si zvolíte.
Omáčku necháme vychladnout a dáme na dno formy nebo pekáčku (příp. ji rozdělíme do několika menších formiček). Na omáčku dáme promíchanou zeleninovou směs na kostičky nebo naskládáme plátky zeleniny.
Nakonec v případě plátků zeleniny smícháme lžíci oleje s lžící balzamika a trochou soli. Touto směsí a zeleninu potřeme. V případě zeleniny na kostičky dáme tak 1 – 2 lžíce balzamika a sůl k zelenině, kterou následně promícháme ještě než ji navrstvíme na omáčku.
Ratatouille pečeme v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 20 – 30 minut, dokud nám zelenina nezměkne a nezezlátne. Můžete ji připravit i v hrnci na sporáku, pokud ji uděláme tradičnějším způsobem.
Ratatouille podáváme s čerstvým pečivem, třeba křupavou francouzskou bagetou, ale můžeme využít i jako náplň tortil / palačinek nebo příloha, ideálně ke (grilovanému) masu.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.