Alena Kolaříková

Salát z grilované mrkve s kozím sýrem

Tento salát z mrkve je delikatesa s kozím sýrem, kuskusem a vynikající zálivkou. Můžete ho podávat studený, ale také ho ohřát a podávat teplý. Samotný nebo jako přílohu k masu.

Bzenecký ocet vinný červený

Ingredience

  • 1 kg mrkve i s natí
  • 200 g kuskusu
  • 200 g kozího parmezánu
  • hrst zelené petrželové natě
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 5 lžic kvalitního olivového oleje
  • 3 lžíce červeného vinného Bzeneckého octa
  • 1 lžíce medu
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý červený pepř

Příprava

  1. Z mrkví odkrojte zelené natě a části si jich schovejte stranou.
  2. Mrkve potřete 1 lžící olivového oleje, ochuťte solí a pepřem. Připravte na grilu.
  3. Grilujte, dokud mrkev pěkně neztmavne a nezměkne. Takto připravenou mrkev můžete mít v lednici několik dní a můžete ji i zmrazit. Takže si ji můžete připravit při víkendové grilovačce a přes týden si z ní uvařit tenhle salát.
  4. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Zelené části si nechejte stranou a bílé části opečte dozlatova na 1 lžíci olivového oleje.
  5. Kozí parmezán nakrájejte na malé kousky nebo nastrouhejte nahrubo.
  6. Kuskus připravte podle návodu na obalu.
  7. Do malé misky dejte zbylý olivový olej, vinný ocet, med, lžičku soli a podle chuti pepř. Umíchejte zálivku.
  8. Petrželovou nať a zelenou nať z jedné mrkve (jen jemnější konce) nasekejte nadrobno.
  9. Grilovanou mrkev nakrájejte na kolečka.
  10. Promíchejte vše společně – uvařený kuskus, nakrájenou mrkev, opečenou cibuli, na kolečka nakrájené zelené části jarní cibulky, najemno nasekanou petržel a mrkvovou nať.
  11. Vsypejte kozí parmezán.
  12. Vše zalijte připravenou zálivkou, promíchejte a nechejte půl hodiny stát při pokojové teplotě.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Blog Bohyně kuchyně odstartoval v roce 2012. Přináší inspiraci na každodenní vaření, slavnostní obědy, vymazlené dezerty, ale i tipy kde se dobře najíst a kam cestovat. Najdete na něm všechno k tomu, abyste se staly bohyněmi ve své vlastní kuchyni. Za octovými inspiracemi stojí jedna z duší blogu, Alena Kolaříková.

Více jejích receptů

Alena Kolaříková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu