Tento salát z mrkve je delikatesa s kozím sýrem, kuskusem a vynikající zálivkou. Můžete ho podávat studený, ale také ho ohřát a podávat teplý. Samotný nebo jako přílohu k masu.
Z mrkví odkrojte zelené natě a části si jich schovejte stranou.
Mrkve potřete 1 lžící olivového oleje, ochuťte solí a pepřem. Připravte na grilu.
Grilujte, dokud mrkev pěkně neztmavne a nezměkne. Takto připravenou mrkev můžete mít v lednici několik dní a můžete ji i zmrazit. Takže si ji můžete připravit při víkendové grilovačce a přes týden si z ní uvařit tenhle salát.
Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Zelené části si nechejte stranou a bílé části opečte dozlatova na 1 lžíci olivového oleje.
Kozí parmezán nakrájejte na malé kousky nebo nastrouhejte nahrubo.
Kuskus připravte podle návodu na obalu.
Do malé misky dejte zbylý olivový olej, vinný ocet, med, lžičku soli a podle chuti pepř. Umíchejte zálivku.
Petrželovou nať a zelenou nať z jedné mrkve (jen jemnější konce) nasekejte nadrobno.
Grilovanou mrkev nakrájejte na kolečka.
Promíchejte vše společně – uvařený kuskus, nakrájenou mrkev, opečenou cibuli, na kolečka nakrájené zelené části jarní cibulky, najemno nasekanou petržel a mrkvovou nať.
Vsypejte kozí parmezán.
Vše zalijte připravenou zálivkou, promíchejte a nechejte půl hodiny stát při pokojové teplotě.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Blog Bohyně kuchyně odstartoval v roce 2012. Přináší inspiraci na každodenní vaření, slavnostní obědy, vymazlené dezerty, ale i tipy kde se dobře najíst a kam cestovat. Najdete na něm všechno k tomu, abyste se staly bohyněmi ve své vlastní kuchyni. Za octovými inspiracemi stojí jedna z duší blogu, Alena Kolaříková.