Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.

Barbora Říhová
foodblogerka
Barbora Říhová
Arancini je pokrm původem ze Sicílie a původně sloužil ke zpracování zbylého risotta, protože ohřívané není dobré. Dnes arancini představují italský street food a jsou velmi populární v mnoha podobách. Výborné jsou jak teplé, tak i studené. Typická varianta je s rajčatovou omáčkou, do které je lze položit nebo v ní arancini namáčet. Vynikající jsou ale třeba i s bešamelovou omáčkou.
Na masové ragů:
Na rajčatovou omáčku:
Na dokončení:
Protože je jejich příprava časově trošku náročnější, doporučujeme si jednotlivé úkony rozdělit do několika dní. Např. jeden den si uvařte rýži a ragú, další den z nich udělejte kuličky a třetí den smažte. Když vám zbyde ragú nebo rajčatová omáčka, obé si můžete později dát s těstovinami nebo je zavařit.
Náročnost: střední až vyšší
Čas: 3 – 4 h
Počet porcí: 30 – 35 ks
Rýži můžeme připravit dvěma způsoby:
TIP: Jestli rýži připravujete den předem, raději vejce vmíchejte až těsně před tvorbou kuliček, jinak hrozí vodnatění. Žloutky můžete přidat hned (ne ale do vroucí rýže). Masové ragú: Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném tuku, přidáme najemno nakrájený česnek a za minutku také maso. Mícháme, aby se maso oddělilo a pak přidáme i ostatní ingredience. Asi 20 minut povaříme, dokud maso nezměkne. Rajčatová omáčka: Rajčata rozpůlíme e řeznou stranou nahoru vložíme na plech. Mezi rajčata vložme i stroužky česneku a čtvrtky cibule. Zakápneme balsamicem a olejem, osolíme a opepříme, vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme, dokud nezačnou lehce hnědnout (asi 20-30 minut). Po upečení z rajčat ostraníme slupku, přesuneme je do hrnce, přidáme vypečenou šťávu a trochu vody, česnek a cibuli a rozmixujeme. Podle chuti ještě můžeme naředit vodou a dochutit kvalitním octem Balsamico di Modena, solí a pepřem. Kdyby byla rajčata moc kyselá, můžeme přidat i trochu cukru. Nakonec ještě omáčku dvě minutky povaříme. Výroba kuliček:
Dobrou chuť!
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947