Rady a tipy

Vybíráme ovoce a zeleninu vhodnou k zavařování či nakládání

Možná by se mohlo zdát, že zavařování je skvělý způsob, jak zužitkovat méně kvalitní kousky ovoce. To určitě není pravda – čím horší kvalitu ovoce zvolíte, tím horší bude kvalita i výsledné zavařeniny. Co a jak vám poradí Veronika Gruntová, zkušená pěstitelka a hospodyně, která vede projekt Máma z gruntu.

Nemáte vlastní úrodu? Nevadí
Ovoce i zeleninu pro zavařování i nakládání vybíráme v co nejlepší kvalitě, jakou si můžeme dovolit nebo máme k dispozici. Je na každém z vás, jestli zvolí úrodu ze své zahrady, nakoupí u lokálního pěstitele, půjde do bio prodejny nebo na trh.
Zkuste se poptat v rodině, u přátel nebo u sousedů. Existují i malí pěstitelé, kteří prodávají svou úrodu přímo ze dvora. Navíc podpoříte lokální pěstitele a ušetříte nemalou částku. Pokud půjdete přímo ke zdroji, koupíte vynikající kvalitu mnohem levněji než přes deset překupníků v supermarketu.



Vybírejte jen dobré a zralé kousky
Vždy vybírejte ovoce i zeleninu čerstvou a v dobrém stavu. Nezavařujte nic, co je plesnivé, nahnilé a vypadá nezdravě. Žádné odkrajování napadených částí, celý plod pryč. Chcete přece, aby vám vaše zavařeniny vydržely a práce nepřišla nazmar.
Pro přípravu marmelád, kečupů, čalamád nebo přesnídávek vybíráme vyzrálé až měkké plody. Zavařeniny budou sladší a u čalamády není struktura až tak důležitá, takže upotřebíte i měkká rajčata a velké cukety.

Pro přípravu kompotů naopak vybírejte ovoce vyzrálé ale ještě s pevnou dužinou – meruňky nemají být pro zavaření úplně měkké, ty si nechejte na marmeládu nebo přesnídávku.

U okurek nakládaček se snažte je posbírat před deštěm. Po dešti se opravdu hůře čistí a příprava vyžaduje mnohem více času. Pokud pěstujete okurky sami, uchovejte posbírané okurky v lednici, vydrží tak i týden a vy poté můžete zavařovat naráz větší množství sklenic. Okurky dozrávají rychle, je potřeba sbírat ob den a zavařovat po třech sklenicích se nikomu nechce. Pozor si dejte i u výběru octa který chuť nálevu taky výrazně ovlivňuje.

Pokud rajčata a papriky nejsou zcela perfektně zralá, dejte je na plech na chvíli za okno, dozrají za pár dnů.

Plody jako jsou rybízy, jablka, rajčata, cukety, jahody sklízejte opatrně a ideálně ještě se stopkou – budou se pomaleji kazit a déle vydrží.

Vaše Veronika Gruntová, máma z gruntu


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu

Záložka